Range of motion

RANGE OF MOTION

Vaak geven wij als coaches aan om dieper te zakken bij een squat of om je kin volledige boven het rek te krijgen bij een pullup. Wij vragen je eigenlijk om de volledige beweging van de oefening te maken, Full Range of Motion(FROM). Dit doen wij niet om te zeuren, maar hieronder vertellen we je waarom we dat zo belangrijk vinden.

WAT IS FULL RANGE OF MOTION?

De range of motion (ROM) wordt bepaald door je spieren en gewrichten. ROM is de afstand tussen volledige extensie en volledige flexie van je spieren. Neem als voorbeeld je benen. Als je been volledig strekt is er extensie. Als je zo diep mogelijk door je benen zakt krijg je flexie.

Bij een bench press is het makkelijk om je ROM te behalen, aangezien de stang op je borst wil komen en volledig uit wil strekken. Waar je bij een bench press een duidelijk punt hebt, is het bij de squat wat lastiger. Bij een squat is de ROM wat lastiger te bepalen en verschilt deze per persoon. Dit is afhankelijk van de mobiliteit van de persoon. Het beginpunt is staan met gestrekte benen. De ene persoon zakt door tot op bijna op de grond, terwijl een ander persoon maar net tot 90 graden komt. Beginnende sporters hebben vaak meer moeite om ROM te maken bij een squat. Door veel te squaten en je ideale houding te vinden zal dit steeds beter gaan.

WAAROM IS DIT ZO BELANGRIJK?

Wij als coaches geven altijd aan om bijvoorbeeld iets lager te zakken, omdat de spieren dan over een grotere lengte worden belast. Hierdoor maak je de hele spier sterker en wordt de hele spier meer ontwikkeld.  Voorbeeld: Doe je altijd maar halve pullups(niet volledig uitstrekken onderin), dan zal je uiteindelijk alleen maar sterker worden in dat deel van de pullup. Als je dan ineens helemaal uitstrekt en omhoog wil komen, zul je merken dat het niet lukt, omdat je minder sterk bent in de onderste positie. Maak je altijd een volledige pullup, dan zul je ook sterker worden in de volledige beweging. Uitvoering gaat altijd boven gewicht. Als je bijvoorbeeld met squatten, meer gewicht pakt en het lukt je niet om net zo diep te komen als je gewend bent, dan is het gewicht te zwaar voor je. Ben je in je workout bezig? Zet je trots dan eens aan de kant. Liever dat je de workout niet afkrijgt maar wel de volledige bewegingsuitslag maakt. Hier ga je op de langere termijn meer profijt van hebben. Dus laat je ego  de aankomende tijd extra thuis en focus op de perfecte uitvoering.  

Nieuws

Laatste updates

Volg ons op Instagram